Diskont-Stanic-00-brasno

Zašto je naša pizza tako posebna i neodoljiva?

saznaj

ZAŠTO JE NAŠA PIZZA TAKO POSEBNA I NEODOLJIVA?

Kada pomislite na pizzu vjerojatno zamislite tradicionalnu verziju iz Napulja. Ovo je klasična pizza koja se služi u restoranima i pizzerijama diljem svijeta, pa tako i kod nas.  Značajan događaj za razvoj pizze dogodio se tijekom 15. st. dolaskom rajčice u Europu iz južne Amerike. Rajčica se dugo smatrala otrovnom i služila je samo kao ukras u vrtovima. Međutim glad je natjerala napuljske seljake da stavljaju rajčicu na tijesto. To je bilo rođenje pizze! 

Pizza nastaje još u 17. stoljeću.
Presudnu ulogu je mnogo ranije odigrala već spomenuta rajčica, koju su žene ribara gnječile i stavljale na kruh pripremajući jedinstveno jelo. Po ovome je prepoznatljiva pizza i nastao je specijalitet Napulja. Na pizze se kasnije počela stavljati i mozzarella od bivoljeg mlijeka, te je postala toliko popularna da su počeli stizati gosti iz cijele Italije probati to ukusno jelo seljaka autentičnog okusa. Prodavala se na otvorenim štandovima, a pripremali su je majstori pečenja, u Italiji poznati kao Pizzaioli.

probaj

KVALITETNO "OO" BRAŠNO

Ono što je potrebno za pripremu dobre pizze je kvalitetno brašno. Postoji više vrsta brašna i ono se uglavnom dobiva mljevenjem žitarica. Jeste li znali da je za pizzu najbolje brašno 00, ili zero zero kako ga zovu Talijani. Sigurno se pitate zašto? 

Brašno 00 idealno je za tijesto za pizzu iz dva razloga: sitno je mljeveno i ima niži sadržaj glutena od drugih vrsta brašna. Gluten je bjelančevina sadržana uglavnom u podovojnici zrna koja se odvoji većim djelom od jezgre s mekinjama. Stoga bijelo brašno ima znatno manje glutena. Tijesto spravljeno od takvog brašna je tanko, krhko i pomalo hrskavo, a pizza je lagana i ne padne teško na želudac. 

Nikako da ne zaboravimo, tijestu je potrebno da odleži najmanje 18, a idealno bi bilo da miruje 24 sata, kako bi kvasac u tom periodu odradio cijeli proces fermentacije te kako bi bilo lakše probavljivo i savršene teksture.

Sazrijevanje tijesta najvažniji je postupak koji će osigurati vrhunsku pizzu pa tijesto ostavljamo da odstoji preko noći u hladnjaku. Također, prilikom pripreme pazimo da voda bude odgovarajuće temperature (oko 18 do 20 stupnjeva). 

kako je nastala

PIZZA MARGHERITA

Kako je nastao najbolji recept za pizzu? Naime, u čast kraljice Margerite Savojske, žene kralja Umberta I, čuveni napuljski pizza majstor Raffaele Esposita pripremio je ovo čuveno jelo. Od tri pizze koje je tada pripremio, pizza u bojama talijanske zastave najviše se svidjela kraljici te je nazvana njezinim imenom i postala slavna svuda u svijetu.

Sastojala se od tankog i hruskavog tijesta premazanog umakom od rajčice, sirom mozzarellom i svježim bosiljkom kako bi bojama asocirala na talijansku zastavu. Danas se priprema od niza različitih namirnica, te se jede u cijelome svijetu.

JEDNOSTAVNO I UKUSNO ISKUSTVO

Kreiramo nezaboravno iskustvo za sve vaše prigode.