Ono što je potrebno za pripremu dobre pizze je kvalitetno brašno. Postoji više vrsta brašna i ono se uglavnom dobiva mljevenjem žitarica. Jeste li znali da je za pizzu najbolje brašno 00, ili zero zero kako ga zovu Talijani. Sigurno se pitate zašto?
Brašno 00 idealno je za tijesto za pizzu iz dva razloga: sitno je mljeveno i ima niži sadržaj glutena od drugih vrsta brašna. Gluten je bjelančevina sadržana uglavnom u podovojnici zrna koja se odvoji većim djelom od jezgre s mekinjama. Stoga bijelo brašno ima znatno manje glutena. Tijesto spravljeno od takvog brašna je tanko, krhko i pomalo hrskavo, a pizza je lagana i ne padne teško na želudac.
Nikako da ne zaboravimo, tijestu je potrebno da odleži najmanje 18, a idealno bi bilo da miruje 24 sata, kako bi kvasac u tom periodu odradio cijeli proces fermentacije te kako bi bilo lakše probavljivo i savršene teksture.
Sazrijevanje tijesta najvažniji je postupak koji će osigurati vrhunsku pizzu pa tijesto ostavljamo da odstoji preko noći u hladnjaku. Također, prilikom pripreme pazimo da voda bude odgovarajuće temperature (oko 18 do 20 stupnjeva).